Varje klippa och strand är ett ställe för andakt

SödraskorsetDu är gränslös.

Du är nära.

Du är ljus

och jag är din.

På Lekholmen har vi ett härligt kapell där tusentals ungdomar har fått möta Gud. Altarväggen har stora fönster mot öster så under kvällsandakter kan altartavlan bestå av en rosa-orange-lila solnedgång. Den enda övriga belysningen består av tända ljus, och stämningen är speciell.

Men kapellet är inte det enda andäktiga stället på holmen. Det finns oändligt många. Kapelludden, sandstranden, bastuklipporna, Södras klippor, Norras, stranden nedanför Buren, uppe på kullen bakom solstugan … det finns nog oändligt många platser där ungdomar i årtionden har tagit en stilla stund, omgivna av endast natur och Guds storhet. Vi på holmen ger dig gärna tips på fina ställen om du vill ha en egen andakt på någon fin plats.

Bilden ovan är från Södras klippor där ett vackert kors står kilat mellan några stenar. Utsikten är fenomenal. Med aftonrodnaden i öster sätter jag mig ner, tar den guldfärgade pärlan i frälsarkransen, Gudspärlan, mellan mina fingrar och ber en enkel bön som samtidigt säger så mycket. Du är gränslös. Du är nära. Du är ljus, och jag är din. På en sådan plats passar den bönen väldigt bra. Med Gudspärlan mellan fingrarna kan jag se ut över det enorma havet och horisonten som aldrig tar slut, och jag känner och tror att Gud verkligen är gränslös, så ofantligt stor. Samtidigt känner jag doften av havet, känner solens värme som stannat i bergets klippor, den kraftiga vinden får mina ögon att tåras, och jag känner och tror att Gud verkligen är här och nu och nära. Och jag tänker på vilken gåva livet är, vilken skönhet. Vilken godhet som måste ligga bakom, vilken stor Mästare som har skapat så mycket gott. Så mycket ljus kan komma endast av Ljuset själv. Och mitt i allt detta vet jag att lilla jag är en pusselbit. Jag tillhör honom. Jag är din.

 

Andreas Andersson, holmvärd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: