En vanlig dag som holmhjälpledare

Egentligen kan man inte skriva ett sådant här inlägg. Det finns nämligen inget som kan kallas för en vanlig dag på Lekholmen, i synnerhet inte om man som jag har jobbat här i snart fyra veckor och fått uppleva de mest varierande program på flera olika läger. Detta är dock något jag har uppskattat väldigt mycket; som tidigare hjälpledare i Johannes församling har mina erfarenheter av Lekholmen främst härrört från församlingens skriftskoleläger samt från de enstaka gånger jag varit holmbo på ön, med andra ord har jag haft en relativt begränsad uppfattning om allt vad som sker på holmen. Efter denna sommar har jag dock en hel del ny kunskap och många fina upplevelser i bagaget, något jag är väldigt tacksam för och hoppas kunna utnyttja i framtiden.

IMG_1778

En av holmpersonalens främsta uppgifter är att ta hand om holmbor, alltså de som övernattar på ön utan att delta i lägerverksamhet, samt dagsgäster som besöker Lekholmen. Framför allt är det ungdomar som nyligen gått skriftskolan på Lekis eller som tidigare varit hjälpledare här som besöker holmen för att hälsa på bekanta och återuppliva gamla minnen. I och med införandet av veckans olika temadagar har holmteamet därtill lyckats nå ut till nya målgrupper, bland vilka barnfamiljer kanske är den bäst representerade. Själv ser jag därmed denna satsning som väldigt lyckad och som ett projekt som gärna får utvecklas och frodas för att fortsätta i framtiden. Ju fler personer som hittar till Lekholmen, desto bättre.

Vad gör vi då för att få våra gäster att trivas? För det första utgår vi alltid från situationen. Är besökarna unga och ivriga på att delta i olika aktiviteter ordnar vi utelekar och bollspel, vid regnigt väder kanske vi spelar brädspel eller bara chillar i Hyddan som fungerar som holmteamets högkvarter. Det är väldigt givande att träffa människor från väldigt olika sammanhang och diskutera allt mellan himmel och jord. Äldre personer och familjer vill oftast vara för sig själva, men inte heller de tackar gärna nej till en rundvandring på holmen, bastubad eller grillning. Standardprogrammet för barn består i sin tur av pyssel, ansiktsmålning, högläsning, lekar och eventuellt också skattjakt.

Med andra ord är det holmborna som själva i hög grad avgör vad också vi ledare gör. Vi tar gärna emot idéer och är ständigt öppna för nya förslag till program och aktiviteter. Viktiga egenskaper hos en holmhjälpledare är därmed flexibilitet, spontanitet, öppenhet och givetvis också en positiv attityd. Man måste kunna komma överens med och umgås med alla de typer av människor, och vara snabb på att hitta på lösningar i knepiga situationer. I gengäld får man ut väldigt mycket positiv energi och glädje av att hjälpa andra och se till att de har en trivsam vistelse på Lekis.

IMG_7924

Jag är glad över att än en sommar ha fått jobba på en så fin plats som Lekholmen. Det jag vet med säkerhet är att jag kommer att återvända hit nästa sommar, om inte annat så bara för att få njuta och ta del av gemenskapen på denna paradisö. Tack för denna tid!

Miranda Höykinpuro

Holmhjälpis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: