Ring Holmenkollen!

Holmenkollen är inte bara en skidstadion i Oslo. Det är också namnet på den telefon som Holmungdomsledarna har (alltså de som har ”koll på holmen”…). Det är dit du ska ringa för att meddela att du är på väg för att vara holmbo eller för att få senaste info om vad som händer eller har hänt på holmen. Tveka inte: Ring Holmenkollen redan idag – I morgon kan du vara på Lekis!

Ett litet fadderbarn kommer att vara hellycklig bara över båtresan ut till holmen. Längst bak i båten kan man beundra svallvågorna och uppe på takdäcket blåser det härligt – så håll i hatten! På Lekholmen väntar sandstranden på att ni ska skapa ert första gemensamma slott, hinkar och spade finns på holmen. När bygget står färdigt kan ni fira Fadderdagen och varandra med glass – holmen bjuder på grillmat och glass för alla gäster den 4.6.2023.

För fadderbarn i skolåldern är hela Lekholmen ett äventyr där man kan hoppa fram över stenar och stigar. Vi kommer lägga upp en spårning som ni kan gå tillsammans för att testa era kunskaper. Även om grillen är varm så är vattnet sannolikt fortfarande ganska kallt – det brukar inte stoppa barn i skolåldern från att simma, så packa med badkläderna och handduk!

För tonåringar och rentav vuxna fadderbarn och deras faddrar, erbjuder en dagsutfärd till Lekholmen framför allt en möjlighet att umgås. Båtresan tar sin tid, det går fina vägar runt holmen som man kan promenera längs. Kapellet är öppet, volleybollplanen och badmintonplanerna redo. Ta en paus från vardagen och njut av allt som Lekholmen kan erbjuda er, inte minst i form av minnen från egna skribatider på holmen!

Fadderdagen söndag 4.6. 2023 på Lekholmen

Söndagen den 4.6 öppnar församlingarnas egen sommarö – välkommen ut på dagsbesök till skärgården!

Holmen bjuder på glass, grillmat och program för alla besökare.

Båttidtabell:

9.45 Fiskehamnen / 10.25 Degerö / 11.10 Lekis

11.40 Nordsjö / 12.00 Lekis

13.45 Fiskehamnen / 14.30 Degerö / 15.10 Lekis

Tillbaka:

15:10 Lekis till Nordsjö (15.35)

16.05 Lekis till Degerö (16.50) / Fiskehamnen (17.30)

Båtbiljett: 12€ vuxna 6€ ungdomar, barn under 7 gratis

Närmare info och kajplatser på lekholmen.fi

Arrangör: Helsingfors församlingar
Kontakt: Alina Granö
E-post: lekholmenonline@gmail.com

Nu finns det möjlighet att söka sommarens bästa jobb!

Lekholmen är Helsingfors svenskspråkiga församlingars sommarö – Johannes, Matteus och Petrus församlingar flyttar ut sin ungdomsverksamhet till Lekholmen över sommaren. På Lekholmen ordnaskonfirmand- och andra ungdomsläger, samt öppen verksamhet för ungdomar. Lekholmen tjänar också som utflyktsmål för alla åldrar och som andningshål för barnfamiljer och unga vuxna. 

För den öppna verksamheten söker vi säsongsanställda holmungdomsledare, som tar hand om den öppna verksamheten. Verksamheten består av att ordna program, diskussioner och andakter för ungdomar, samt att ansvara för det praktiska under deras vistelse på holmen.

I år kan man söka antingen som holmungdomsledare eller ledande holmungdomsledare. Den ledande holmungdomsledaren har övergripande ansvar och handleder de andra holmungdomsledarna. 
Holmungdomsledartjänsterna är uppdelade i perioder medan ledande holmungdomsledare är för hela sommaren 

Vad tvekar du på – klicka vidare och läs mer info och ansök nu! 
HOLMUNGDOMSLEDARE – ANSÖK HÄR
LEDANDE HOLMUNGDOMSLEDARE – ANSÖK HÄR

Sommaren 22

En vecka sedan stängde den öppna verksamheten på Lekholmen och kvar har vi många fina minnen som formats undet den gågna sommaren. Under de senaste åren har koronavoruset präglat våra liv och holmboverksamheten likaså. Lekholmen har varit stängt eller rullar på med olika begränsningar för allas säkerhet, men i sommar såg vi en glimt av det som brukar vara en normal sommar på Lekholmen.

Vi har haft en hel del dagsgäster i olika åldrar, några gäng som övernattat här och olika grupper som samlats på Lekholmen för afterwork eller för att minnas galma tider. Under sommaren årdnades det även en massa skribaläger på holmen och vi hoppas på att se dem som blivit introducerade till Lekholmen i år återvänder nästa sommar så att vår holme utnyttjas till maximum och blir en viktig plats för mera människor.

Ifall man skulle sammanfatta sommaren i text skulle det antagligen bli en alldeles för lång och tråkig text, och de sägs ju att en bild beskriver mer än tusen ord. 

Sommaren 2022 på Lekholmen såg ut såhär:

// Lekholmsteamet

Lekis på en regnig dag!

Ibland så är vädret inte det bästa och då ser vardagen på lekholmen lite annorlunda ut och stämningen är något annat. Här får ni lite höra vad som kan eller brukar göras på de regniga dagarna på lekholmen.

Då det regnar och är kallt så naturligtvis så håller man sig klart mycket mera inomhus än annars. Då är det en bra möjlighet att spela olika brädspel, kortspel eller tv-spel, speciellt sådana spel som räcker länge brukar vara omtyckta. Det ger en fin möjlighet att diskutera och lära känna varandra på ett annat sätt.

Man kan också komma på kreativa saker att göra, den här veckan har våra holmhjälpisar skrivit en egen låt. Här är en bild då de sitter i solstugan och övar på sin sång som just blivit färdig. Det finns även målfärg och pennor, så man kan rita och måla då det inte går att vara ute. Det är också roligt att göra vänskapsarmband eller pyssla.

Då det regnar så är det en bra möjlighet att ligga i soffan och mysa på fritiden. Det är oftast på regniga dagar ungdomarna gräver sig ner i soffan under lager av filtar. Det är även då som långa och djupa diskussioner brukar ta plats.

Ibland är det också bara skönt att lyssna på regnet då man sitter inne och kollar ut i naturen.

Vädret kan göra att stämningen på lekis blir en aning deppig men med goda vänner och trevlig musik så hålls humöret ändå på topp trots väder!

 • Holmungdomsledare Ida

Det roliga med lekholmen är att det oftast rör sig mycket olika personer med olika roller. Alla har sin roll på lekholmen vilket gör att allting fungerar smidigt. Den här veckan har vi intervjuat olika personer på holmen och frågat dem lite om deras minnen på lekholmen och vad de gör på holmen. Läs vidare för att se vilka olika personer och olika roller det finns på holmen.

Gårdskarl: Tinna

Vad är ditt bästa minnet från Lekholmen?

 • Mitt bästa minne från Lekis är mitt eget Matteus skribaläger från 2016. Nämner detta, för att jag vill uppmärksamma att varifrån allt har börjat. Har inget specifikt minne som jag vill lyfta fram då jag fått vara med om så mycket på den här holmen.

Vad gör du när saker går fel på holmen?

 • I mitt och Patricks jobb som gårdskarlar är Google och arbetskollegorna den största resursen man har, när man ska lösa problem av alla sorter på Lekholmen.

Vad brukar du köpa från kiosken?

 • I sommar har jag köpt ganska mycket glass från kiosken. Det är något som smakar bra under varma dagar på Lekholmen. Jag äter nuförtiden mindre godis så en annan populär produkt för mig är chips.

Vuxenledare på Matteus Läger 3: Tonje och Challe

Vad är ditt bästa minnet från Lekholmen?

 • Tonje anser, “ Mitt första hjälpis år, sista kvällen var jätte rolig. Några av de roligaste stunderna man har är då ledar-teamet börjar bli trötta mot slutet av lägret och skämten bara blir värre.”
 • “Vackra natistunder i solnedgången, under stjärnorna och sådant.” Tycker Challe
 • Båda ledare höll med om att meningsfulla diskussioner utgjorde en stor del av deras favorit minnen från lekholmen.

Vad brukar du köpa från kiosken?

 • “Inget egentligen.” Säger Tonje, “Men jag har nog köpt en glass förut.”
 • Challe påpekar att allas favorit verkar vara glass. “Men nu när det är kallt ute så gillar man säkert mest en Fazers blå.”

Holm Hjälpis: Benjamin

Vad är ditt bästa minnet från Lekholmen?

 • Skippade nati stunden för att stå ute i regnet och bli blöt medans jag hade deep konversationer

Vad är din favorit uppgift som holm hjälpis?

 • Ha chill program med holmborna som t.ex. mölkky och spela

Vad brukar du köpa från kiosken?

 • TV-mix sour 

Hjälpledare på Matteus läger 2: Emilia, Thea och Elmer

Vad är ditt bästa minnet från Lekholmen?

 • Elmer: När vi gick i ett religiöst tåg med lägret samtidigt som vi sjöng och skrek.
 • Emilia: Alla de vackra solnedgångarna.
 • Thea: Gemenskapen på alla läger och solnedgångarna

Vad är den roligaste uppgiften man har som hjälpis

 • Elmer: Att se till att konfirmanderna blir bekväma med varandra och lägerlivet.
 • Emilia: Ser till att alla blir sedda och konfirmanderna känner sig trygga med alla.
 • Thea: Att skapa gemenskap och kolla att alla blir sedda.

Vad brukar du köpa från kiosken?

 • Elmer: Pringles
 • Emilia: Choklad
 • Thea: Pringles hot and spicy

Vad är det viktigaste att ha med sig till lekis?

 • Elmer: Energidryck och nån limu
 • Emilia: Sunny soda nocco
 • Thea: En kaveri, celsius och frälsarkrans

Holmteam: Ida, Beni, Benjamin, Poppy och August

Nu har vi varit som holmhjälpisar på lekholmen i 6 dagar. Häng med så får ni höra vad vi har gjort!

Till våra dagliga uppgifter hör att möta varje båt som kommer till lekholmen. Ifall nån är påväg hem, lägger vi upp vimpeln så att båten vet att någon ska hoppa på. Om det kommer människor introducerar vi dem till holmteamet och holmens regler. Därefter tar vi dem på en holmrunda där vi berättar om holmen. Vi håller även holmsnack med alla som vill. För holmborna och dagsgästerna ordnar vi även annat program t.ex. spel, grillning och volleyboll. Vi hjälper alla på holmen med lite allt möjligt t.ex. bära saker och hålla mässa. På fritiden spelar vi olika spel som Port Royal, Mario Kart och Just dance. 

Vi har spelat en hel del Port Royal och kastat pil.

På tisdagen ordnade vi barnens tisdag. Efter att vi tog emot barnen och gjort några sista förberedelser höll vi en spännande spårning för barnen. Vi grillade även lite korv och majs till barnen och föräldrarna. På onsdag var det dags för lekisonsdag. Då kom några dagsgäster och vi ordnade grillning och spelade spel med dem. 

På barnens tisdag byggde vi en hinderbana

Vi har njutit väldigt mycket av att vara holmhjälpisar och rekommenderar att komma hit och njuta av lekisandan och chilla med oss. Denna veckan har varit en av sommarens höjdpunkter och vi ser fram emot att komma hit igen.

De roligaste på Lekholmen är att man får vara ute på sommaren och njuta av sommarvädret ute i södra Finlands skärgård. Men vad för aktiviteter kan man göra ute på Lekholmen. Här är en lista på olika utomhusaktiviteter som man kan göra som besökare när man kommer ut till Lekholmen.

Volleyboll:

En av de kändaste aktiviteterna på Lekholmen brukar vara volleyboll. Då både deltagare från lägren och besökarna på holmen brukar spela tillsammans. Volleybollturnering brukar också vara en “hitt” på Lekholmen och en av de orsakerna så många vill komma tillbaka till Lekholmen. 

Pilkastning:

På Lekholmen finns pilkastningstavla som är en trevlig aktivitet där man kan på tu man hand eller i mindre grupp tävla tillsammans. 

Pingis: 

Alldeles bredvid pilkastning finns utepingisbord som gör att då man tröttnar på pilkastning så kan man istället utmana sina vänner till en pingismatch utan att behöva flytta på sig. 

Material för utegym:

Vi har förra sommaren fått nytt material till utegym, vilket gör att det går att ha sina egna gym pass även på Lekholmen. 

Mölkky:

Mölkky är ett trevligt sällskapsspel som även brukar spelas en hel del på Lekholmen och det passar bra för en lite lugnare aktivitet med vänner.

Fotboll: 

På Lekholmen finns en stor sportplan som fungerar som en bra fotbollsplan. Många av församlingarnas läger brukar ordna fotbollsturneringar och det brukar vara bra stämning då det spelas

Mega schack:

För de som gillar att spela schack så finns det ett mega utomhus schack. Där man kan utmana varandra. Den befinner sig även nära till volleybollplanen och fungerar bra för de som inte vill vara med på volleyboll men vill ta del av den stämningen som sker på volleybollplanen. 

Frisbeegolf: 

Lekholmen har även frisbeegolf korgar utsatta som en rutt. Det är en populär sport bland dagens ungdomar. Ta med en kompis och ta del av Lekholmens egna frisbeegolfbana. 

Suppa / Strandhäng:

Förra sommaren fick Lekholmen nya suppbrädor som även har varit mycket i användning. Utöver suppbrädorna så finns också nya simleksaker som gör simmandet ännu roligare. Speciellt de heta sommardagarna så är det skönt att kunna svalka sig och hänga på stranden en hel eftermiddag. 

Grilla / plättstekning:

På Lekholmen finns också grillställen där man kan grilla sin egna mat. Även på Barnens tisdag och Lekis onsdagar så grillas det. Holmen ordnar ibland även speciella tillfällen då det ordnas plättstekning. 

Tälta:

Tältning är en relativt okänd aktivitet på Lekholmen, men det går även att ta med sitt tält och sova i tält ifall man känner för det. 

Inomhus:

På Lekholmen finns också en hel del inomhus aktiviteter som passar perfekt då vädret inte är i bästa skick.

Meningsfulla diskussioner:

På Lekholmen blir du mött av människor och får ha fina diskussioner med andra. Det fina med diskussionerna är att du kan växa som person och fördjupa dig i tro. Holmen ordnar program då det mera fokuseras på djupa diskussioner om Gud, om livet och om tro, och alla är välkomna med sina egna åsikter och som dom är i diskussionerna.

Andakter:

Lekholmen brukar också vara känd för sina stämningsfulla andakter och då du besöker Lekholmen så har du en möjlighet att få uppleva sådana andakter. Andakterna kan se väldigt varierande ut beroende på vem som råkar vara på holmen. Det är även fint att kunna delta på olika sorters andakter.

Nintendo switch:

Holmen har en tv och nintendo switch i sitt förfogande, vilket gör att spelkvällar eller filmkvällar kan ordnas. En av mina favoritaktiviteter som besökare är att spela mario kart, vilket hör till mångas favoriter.

Brädspel: 

Holmen har även mycket olika brädspel och kortspel för regniga och kalla dagar. 

Bada bastu:

De klassiska med Lekholmen är ju ändå bastun som brukar vara mest omtyckta av alla de olika aktiviteterna. Man kan uppleva att från livliga bastu stunder till lugna stunder med djupa diskussioner.

 • Holmungdomsledare Ida

Rundtur på Lekholmen

Sommaren 1867 då Johan Michel Wikström landade på det som vi kallar Lekholmen idag, var holmen obebodd och öde. På den tiden hette holmen Likholmen, vilket har tolkats olika genom tider. Lik, som ord kan betyda många olika saker, en död kropp, den förstärkta kanten av storseglet på en segelbåt eller en flagga. Något som också har spekulerats kring är att holmen kallades Likholmen på grund av att den var lik alla andra holmar och inte var på något sätt speciell. Idag skulle säkert ingen beskriva holmen på de sistnämnda sättet eftersom många anser att holmen är mycket speciell och viktig. Enligt Lekholmens historik sägs det ändå att en magasinerad god energi har fyllt holmen enda sedan 1800-talet, kanske det är just den Lekisgemenskapen som alla känner här.

Under åren har vår holme ägts av många olika människor, till och med ingen mindre än president K.J. Ståhlberg som köpte hela holmen med dess villor för att ha ett sommarställe. År 1973 fick holmen sin nuvarande egare, Helsinforsförsamlingarna som någon gång i tiden köpte holmen för 500 000 mark vilket i dagens läge motsvarar cirka 80 000 euro. Idag används holmen av de svenskspråkiga församlingarna i Helsingfors dit all ungdomsverksamhet flyttas till sommaren. Olika konfirmandläger ordnas på holmen, men det som gör stället unikt är att Lekholmen är öppen för alla och ordnar program för de som inte är på konfirmandläger. Man kan alltså komma till holmen och vistas och då kallas man för holmbo. Ett koncept som har hållit på sedan 50-talet. Tänk vad många liv har påverkats och ändrats här.

Några viktiga ställen på Lekholmen som betyder mycket för människor: 

Bryggan

Platsen där många hej och hejdå har tagit plats. Det första man ser då man anländer till Lekholmen och sätter sin fot på Holmen och det sista då man far. Många olika känslor har upplevts på bryggan, iver och förväntan inför de nya gästerna som skall anlända, tvivel och fundersamhet då man kommer för första gången till holmen för konfirmandläger, höga förväntningar, vemod, glädje, och mycket annat.

Bryggan har även varit ett centrum där ungdomarna hängt under de allra varmaste dagarna, sola, simma och simhoppa. Numera går det inte eftersom bryggan är ankrad men vi minns stunderna med värme och hoppas på en annan lösning så vi kan återvända till gamla simvanor från bryggan.

Kapellet

Fick sitt ursprung år 1958, efter en lång tid av andakter och Gudstjänster på Kostis veranda. De längtades efter ett riktigt kapell. Kapellet är ritat av en arkitekt tillsammans med holmbor. Själva bygges sköttes av endast två professionella bygg gubbar och ungdomarna fixade och slipade så mycket de hann med mellan varven. Med fyra timmars arbete förtjänade man en måltid på holmen och det blev lite av en tävling bland ungdomarna vem som jobbar mest.

Idag är kapellet det stället där dagen inleds i form av morgonandakt och avslutas med kvällsandakt. Med en magisk utsikt mot havet har vi fått fira andakt, mässa, dop, konfirmation och mycket annat genom åren i det stämningsfulla kapellet. När man frågar ungdomar om vad som är det bästa med Lekholmen nämns kapellet och kvällsandakterna relativt ofta. Vi har fått dela liv med andra kristna i denna byggnad i flera tiotals år och hoppas på många mer i fortsättningen.

Schack/Volley

Ifall man får påstå kunde man säga att Volleyplanen är ett av gemenskapernas centrum här och når ganska högt på de som ungdomarna nämner som deras favorit på holmen. Här spelas ofta den legendariska föräldrar mot konfirmander matchen under besöksdagen.

Bastun

Bastun betyder mycket för många här på holmen, varje dag värms den upp och och betjänar en massa folk som sjunger Fader Abraham så att fönstren nästan spräks. Innanför bastuväggarna har det även funderats mycket på vem som är sötast och snyggast av hjälpisarna eller coolast av ledarna. 

Genom historein har det varit såhär men år 1972 bran bastun ner eftersom den värmdes för mycket, så då blev det en liten paus med badandet men snabbt kom en ny bastu upp med talkokrafter.

Kostis

Har varit en central samlingsplats så länge som byggnaden funnits, första kosthållet byggdes 1936 och har renoverats och byggts om flera gånger. Förr i tiden firades andakter och mässor på Kostis veranda men efter att kapellet byggdes har Kostis endast använts som matsal och undervisningsutrymme.

 

Kapelludden och Stenstranden 

Stenstranden lär vara 2000 miljoner år gammal på basen av en undersökning som geologen Bo Johansson gjort. Lekholmen befinner sig på ett naturskyddsområde av många olika orsaker, men just på grund av vår stenstrand kommer folk långa vägar hit för att se den. 

Kapelludden är den plats på Lekholmen där man absolut bäst kan se solnedgången, här samlas folk varje kväll för att se den och fotografera den. Fåglarna trvis även extremt väl på udden vilket ibland kan försvåra det för oss människor att hänga där.

Solstugan

Ursprungligen var Solstugan en samlingsstuga för Sörnäs svenska församling, populärt för undervisning för att  ingen störde uppe på berget. Idag är Solstugan holmbornas allmänna stuga där vi kopplar av, spelar videospel och pysslar bland annat. 

Prästis

Som förr hette Ståhlbergska villan köptes år 1882  av ingen mindre än president Ståhlberg. Han köpte holmens alla hus och använde holmen som sitt sommarställe. Idag heter huset Prästgården “Prästis” och fungerar som en ledarstuga. I Prästis finns den bästa soffan på hela holmen dit ledare springer innan ledarmöte för att försäkra sig en bra plats i soffan.

Det här är vår holme i ett nötskal, kom på utfärd för att ta reda på mera!

Barnens tisdag är en möjlighet för de yngsta av oss att njuta av lekholmen. Det ordnas alltid något program som pyssel, spel, lekar eller t.o.m. en stafettkarneval. Båten till holmen går kl. 9.45 från Fiskehamnen eller 10.25 från Degerö och är 11.15 framme. Ända kostnaderna är båten och maten om man vill ha mat från köket. Båten kostar 10€ för vuxna och 5€ för ungdomar, och är gratis för barn under 7års ålder. Maten från köket kostar 10€ för en varm och en kall maträtt och 12€ för två varma och en kall. Men vi bjuder också på grill mat gratis. Vi har ordentliga vessor och duschar om det skulle behövas

En vanlig barnens tisdag ser ut på detta sätt: När ni kommer fram möts ni av vårt ledar team som introducerar sig och holmen. Sedan fixar vi betalningar och inskrivningar och efter det börjar det roliga. Vi grillar lite och bjuder på glass. Efter att alla har ätit drar i gång med vårt program som ofta håller på i någon timme. Sedan närmar sig BT sitt slut och vi följer er till båten och hälsar iväg er.

Lekholmen är en öppen ö för alla ådrar, där alla är välkomna. Vi har en vacker natur med fina vyer från stranden, en sport plan där man kan hålla på med olika aktiviteter och flera allmänna utrymmen där man kan hänga tillsammans.

Om detta verkar intressant, så är ni varmt välkomna. Vi ses nästa tisdag.

Mera info hittar man på Helsingforsförsamlingarnas hemsidor: https://www.helsinginseurakunnat.fi/uutiset/barnenstisdagvarjeveckapalekholmen

Vad betyder Lekholmen för dig?

Hej, denna vecka har jag och mina kolleger funderat på vad Lekholmen betyder för var och en av oss.

Så här svarar medlemmar av holm teamet denna vecka på frågan:

”Lekholmen för mig betyder en plats där man får utveckla sin tro och en plats där man får lära känna nya människor.” – Sofia, holm hjälpis

”Lekholmen för mig betyder en plats där man kan vara sig själv, vara öppen, en plats där man kan växa i sin tro och möta nya människor.” – Daniel, holm hjälpis

Daniel och Sofia veckans holm hjälpisar

”Lekholmen för mig är som ett andra hem. De är det ställe där jag kan koppla av och komma bort från omvärlden. Ett ställe där jag blir en med naturen.” – Benjamin, holmungdomsledare

Benjamin, holmungdomsledare

När jag själv börjar tänka på vad Lekis betyder för mig så kommer det upp flera grejer. Det är stället där jag själv gick skriban och varit flera gånger som hjälpis på andra skriba läger. Det är stället dit man får komma som holmbo och utvecklas som en människa utanför skriba läger. När man kommer till Lekis är det som att man stiger in en annan värld och allt som sker på fastlandet stannar där. På Lekis får man va med om en gemenskap som är välkommande och trygg, en gemenskap som inte riktigt finns nån annanstans. Det är stället dit man är välkommen som sig själv och man räcker till just precis så. Jag brukar tycka om att kalla Lekis för en slags himmel på jorden.

Christel, holmungdomsledare

Du som läser detta får gärna dela vad Lekholmen betyder för dig i kommentarerna!

Här spelas det ett av våra nya switch spel med holmteamet.
Open doors var och hålla ett pass åt lägren där vi fick hänga med. Super intressant och viktigt ämne berättades de om.
Detta är veckans holmteam: Benjamin, Christel, Sofia och Daniel!