Rundtur på Lekholmen

Sommaren 1867 då Johan Michel Wikström landade på det som vi kallar Lekholmen idag, var holmen obebodd och öde. På den tiden hette holmen Likholmen, vilket har tolkats olika genom tider. Lik, som ord kan betyda många olika saker, en död kropp, den förstärkta kanten av storseglet på en segelbåt eller en flagga. Något som också har spekulerats kring är att holmen kallades Likholmen på grund av att den var lik alla andra holmar och inte var på något sätt speciell. Idag skulle säkert ingen beskriva holmen på de sistnämnda sättet eftersom många anser att holmen är mycket speciell och viktig. Enligt Lekholmens historik sägs det ändå att en magasinerad god energi har fyllt holmen enda sedan 1800-talet, kanske det är just den Lekisgemenskapen som alla känner här.

Under åren har vår holme ägts av många olika människor, till och med ingen mindre än president K.J. Ståhlberg som köpte hela holmen med dess villor för att ha ett sommarställe. År 1973 fick holmen sin nuvarande egare, Helsinforsförsamlingarna som någon gång i tiden köpte holmen för 500 000 mark vilket i dagens läge motsvarar cirka 80 000 euro. Idag används holmen av de svenskspråkiga församlingarna i Helsingfors dit all ungdomsverksamhet flyttas till sommaren. Olika konfirmandläger ordnas på holmen, men det som gör stället unikt är att Lekholmen är öppen för alla och ordnar program för de som inte är på konfirmandläger. Man kan alltså komma till holmen och vistas och då kallas man för holmbo. Ett koncept som har hållit på sedan 50-talet. Tänk vad många liv har påverkats och ändrats här.

Några viktiga ställen på Lekholmen som betyder mycket för människor: 

Bryggan

Platsen där många hej och hejdå har tagit plats. Det första man ser då man anländer till Lekholmen och sätter sin fot på Holmen och det sista då man far. Många olika känslor har upplevts på bryggan, iver och förväntan inför de nya gästerna som skall anlända, tvivel och fundersamhet då man kommer för första gången till holmen för konfirmandläger, höga förväntningar, vemod, glädje, och mycket annat.

Bryggan har även varit ett centrum där ungdomarna hängt under de allra varmaste dagarna, sola, simma och simhoppa. Numera går det inte eftersom bryggan är ankrad men vi minns stunderna med värme och hoppas på en annan lösning så vi kan återvända till gamla simvanor från bryggan.

Kapellet

Fick sitt ursprung år 1958, efter en lång tid av andakter och Gudstjänster på Kostis veranda. De längtades efter ett riktigt kapell. Kapellet är ritat av en arkitekt tillsammans med holmbor. Själva bygges sköttes av endast två professionella bygg gubbar och ungdomarna fixade och slipade så mycket de hann med mellan varven. Med fyra timmars arbete förtjänade man en måltid på holmen och det blev lite av en tävling bland ungdomarna vem som jobbar mest.

Idag är kapellet det stället där dagen inleds i form av morgonandakt och avslutas med kvällsandakt. Med en magisk utsikt mot havet har vi fått fira andakt, mässa, dop, konfirmation och mycket annat genom åren i det stämningsfulla kapellet. När man frågar ungdomar om vad som är det bästa med Lekholmen nämns kapellet och kvällsandakterna relativt ofta. Vi har fått dela liv med andra kristna i denna byggnad i flera tiotals år och hoppas på många mer i fortsättningen.

Schack/Volley

Ifall man får påstå kunde man säga att Volleyplanen är ett av gemenskapernas centrum här och når ganska högt på de som ungdomarna nämner som deras favorit på holmen. Här spelas ofta den legendariska föräldrar mot konfirmander matchen under besöksdagen.

Bastun

Bastun betyder mycket för många här på holmen, varje dag värms den upp och och betjänar en massa folk som sjunger Fader Abraham så att fönstren nästan spräks. Innanför bastuväggarna har det även funderats mycket på vem som är sötast och snyggast av hjälpisarna eller coolast av ledarna. 

Genom historein har det varit såhär men år 1972 bran bastun ner eftersom den värmdes för mycket, så då blev det en liten paus med badandet men snabbt kom en ny bastu upp med talkokrafter.

Kostis

Har varit en central samlingsplats så länge som byggnaden funnits, första kosthållet byggdes 1936 och har renoverats och byggts om flera gånger. Förr i tiden firades andakter och mässor på Kostis veranda men efter att kapellet byggdes har Kostis endast använts som matsal och undervisningsutrymme.

 

Kapelludden och Stenstranden 

Stenstranden lär vara 2000 miljoner år gammal på basen av en undersökning som geologen Bo Johansson gjort. Lekholmen befinner sig på ett naturskyddsområde av många olika orsaker, men just på grund av vår stenstrand kommer folk långa vägar hit för att se den. 

Kapelludden är den plats på Lekholmen där man absolut bäst kan se solnedgången, här samlas folk varje kväll för att se den och fotografera den. Fåglarna trvis även extremt väl på udden vilket ibland kan försvåra det för oss människor att hänga där.

Solstugan

Ursprungligen var Solstugan en samlingsstuga för Sörnäs svenska församling, populärt för undervisning för att  ingen störde uppe på berget. Idag är Solstugan holmbornas allmänna stuga där vi kopplar av, spelar videospel och pysslar bland annat. 

Prästis

Som förr hette Ståhlbergska villan köptes år 1882  av ingen mindre än president Ståhlberg. Han köpte holmens alla hus och använde holmen som sitt sommarställe. Idag heter huset Prästgården “Prästis” och fungerar som en ledarstuga. I Prästis finns den bästa soffan på hela holmen dit ledare springer innan ledarmöte för att försäkra sig en bra plats i soffan.

Det här är vår holme i ett nötskal, kom på utfärd för att ta reda på mera!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: