Lärjunge 2017

 

Matteusevangeliet kapitel 28. Dom där sista verserna. När Jesus ska fara till himlen och träffar lärjungarna för sista gången. Där uppmanar Jesus oss att gå ut i världen och göra alla till hans lärjungar. Om ni frågar mej så låter det i dagens öron lite gammalt: gör alla till mina lärjungar, lär dem hålla mina bud. Eller jag vill ju nog berätta om Jesus och de speciella grejerna som han gjorde och sade, men lärjunge – vem vet vad det ens betyder???

Hur är man lärjunge i hundraåriga Finland? Hur kan man ge sin tro vidare i världen 2017? Det första jag tänkte på var skriba. Hjälpisar och ledare har under skriba möjlighet att ge vidare tro, berätta åt om kristendomen, om vad Jesus var för en dude och vad han höll på med för fasoner – i ett nötskal är det ju vad Jesus sa att vi ska göra.

Många tänker kanske just att det bästa sättet att ge tro vidare är genom att berätta om den och diskutera den. Åtminstone för mej är diskussion det mest konkreta sättet att dela min tro och växa i den. Dessutom då man utmanas och tvingas formulera sej så växer man ju också som människa. Förutom för lägerkompani, så finns också möjlighet för dom som kommer hit till holmen, att fundera, fråga och diskutera – holmboverksamhet.

Fast man vill, så blir det för många bara inte av med samtal och samhörighet på fastlandet, på samma sätt som här. Då känns det ju helt superviktigt att vi får komma hit också utanför läger. På ett holmsnack nån vecka sen pratade vi om hur viktigt och fint det är att vi får vara här tillsammans. Vår gemenskap på holmen och på skribaläger tror jag att dessutom är några av dom bästa tillfällen vi har för att följa Jesus uppmaning.

Men jag tänker mej att vi också kan vara “lärjungar” utanför Lekholmen. Inte att vi direkt ska börja missionera på Eliel-platsen men genom andra medel. Typ på samma sätt som att “kyrka” inte nödvändigtvis betyder kyrka. Matteuskyrkan i all sin tegel-prakt nog är en kyrka, men som holmsnacket konstaterade behöver kyrka int kanske betyda någon byggnad. Kyrka kan vara att man sitter på Kostis veranda tillsammans och pratar fotosyntes eller hänger i soffan i Solstugan på en Mariokart-turnering. Kyrka kan betyda gemenskap och vänner.

Som kyrka inte behöver betyda byggnad, tänker jag att lärjunge inte behöver betyda att bara prata Jesus – speciellt om det känns svårt att prata djupa saker på fastlandet. Man kan börja med att försöka följa gyllene regeln. Det kan handla om detaljer – hälsa, hålla upp dörren. Du kan lyssna, se i ögonen. Dela med dej, ge en ny chans, visa respekt och hänsyn – även om den andra inte visar samma respekt åt dej. Det är inte alltid en piece of cake, men jag tror nog att alla i någon mån ger vidare det de har fått.

 

Jag höll kvällsandakt en vecka sen, då Matteus ledarteam kom ut till Lekholmen för att förbereda sitt tredje läger. Temat var ”att ge tro vidare” och det här blogginlägget är en sammanfattad version på vad jag pratade om.

/Tonje Lindeman
Holmungdomsledare på Lekholmen

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: