Att jobba inom mathjälpen

I april då jag som holmungdomsledare satt och funderade över sommaren såg det hela inte värst ljust ut. Jag var osäker på ifall jag över huvud taget kommer att kunna arbeta i sommar och ännu osäkrare på vad det jobbet i så fall innebär. När jag senare fick höra att min sommar kommer att fyllas av väldigt varierande arbete som bland annat innefattar mathjälp så kan jag inte säga att jag ropade av glädje, men oj vad jag hade fel.

Hittills under sommaren har jag spenderat varje måndag och torsdag i Kvarnbäcken med att packa matkassar för Helsingfors mathjälp. Arbetet består till stor del av att fylla plastpåsar med allt från grönsaker och bröd till mjölkprodukter och kött. Maten kommer till oss från en rad olika ställen, bland annat matsvinn som inte hinner ut i butiker fören de är för gamla för att få säljas, mat som doneras från privatpersoner eller till och med bidrag från EU. Dessa matkassar körs sedan ut i paketbilar för att delas ut omkring i Helsingfors. Jag har också fått sortera bröd, lasta bilar, platta ut papplådor och se till att det finns matvaror till förfogande för packningsstationen. På ytan ett riktigt tråkigt jobb alltså.

Trots att arbetet på papper verkar riktigt torrt så är det fyllt av en känsla av meningsfullhet. Alla som arbetar med matkassarna, både frivilliga och anställda, vet att jobbet i sig är repetitivt men utan matkassarna är det hundratals Helsingforsbor som skulle gå hungriga. Vi vet att de kassar vi packar faktiskt behövs och att de människor som tar emot kassarna förlitar sig på dem. Det är sorgligt att vi lever i en värld där dessa kassar behövs men skönt att se att det finns ett system som kan vara där för de människor som är i behov av hjälp.

Jag medger att jag i början inte var värst entusiastisk gällande den här delen av mitt sommarjobb, men efter att ha sett de leenden som människorna har efter att ha tagit emot en matkasse kan jag inte säga annat än att det absolut är roligt att arbeta med någonting så viktigt som mathjälpen.

 

Holmungdomsledare Niclas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: